Tour de France 2019

Het beloofde op voorhand al een enorm spannende editie te worden van de Tour de France in 2019. Aan de vooravond van de ronde der rondes was favoriet Chris Froome immers uitgeschakeld. Hij kwam tijdens een trainingsrit enorm hard ten val tegen een muur. Op het moment dat dit gebeurde was het nog maar de vraag of de verwondingen de rest van zijn loopbaan niet in de weg zouden staan. Uiteindelijk lijkt dit, ondanks meerdere botbreuken, mee te gaan vallen en is de kans aanwezig dat de viervoudig tourwinnaar gewoon weer aan de start staat volgend jaar.

Met het uitvallen van Froome waren de ogen op andere renners gericht. Zoals bijvoorbeeld Welshman Geraint Thomas. Hij won verrassend de editie van 2018 en is een ploeggenoot van Froome bij Team Ineos. Allereerst was het afwachten wie het geel ging pakken in de vrij vlakke eerste rit van de ronde die gereden werd van en naar de Belgische hoofdstad Brussel.

Eerste week

De Tour begon gelijk spectaculair. De sprinters waren de favorieten om de gele trui te pakken in de eerste rit. Echter gaat in de Tour niets zoals voorspeld en dus werd het wel een sprinter die de leiderstrui pakte, maar niet een die de meeste verwacht hadden. De Nederlander Mike Theunissen mocht namelijk na de eerste rit het geel om zijn schouders doen. Normaal gesproken is hij de aanjager voor Dylan Groenewegen bij de Jumbo-Visma ploeg. DIe kwam echter in de finale ten val waardoor Theunissen voor eigen succes mocht gaan. Omdat de ploeg daags daarna ook de ploegentijdrit wist te winnen mocht hij de trui een paar dagen aanhouden.

Verder werd de eerste week vooral gekenmerkt door zeges voor de sprinters. Zo wist Groenenwegen alsnog zijn ettappezege te scoren, net als Peter Sagan en de Australiƫr Caleb Ewan. De groene trui kwam al vroeg bij Peter Sagan terecht en deze stond hij niet meer af. Verder viel op dat Julian Alaphilippe al vroeg in het geel kwam te rijden. Niemand die toen echter al wist dat het nog weken zou duren voordat men deze weer afhandig zou weten te maken.

Een zinderend slot

Als we doorspoelen naar het begin van de laatste week rijd Alaphilippe nog steeds in het geel. Hij heeft al veel bergettappes overleefd en lijkt zelfs een kandidaat te worden voor de eindzege. Andere kanshebbers waren de winnaar van het jaar daarvoor, Geraint Thomas, de Nederlander Steven Kruijswijk, Fransman Thibaut Pinot en de verrassende Colombiaan Egan Bernal. Het venijn zat hem echter in de staart met een aantal loodzware bergritten.

Uiteindelijk moest Pinot in een van de laatste ritten de strijd staken. In een ettappe die plotseling werd gestopt vanwege sneeuw en hagel op de weg onderaan een afdaling, kwam Bernal plotseling in het geel. Hij was net in de aanval in deze legendarische ettappe waarvan de streep werd getrokken bovenaan de laatste beklimming. Met nog twee ritten te gaan gaf hij de overwinning niet meer uit handen waardoor zijn ploeg voor het derde jaar op rij wist te winnen, met steeds een andere renner.