De mooiste voorjaarsklassiekers

Als de lente bijna aanbreekt en het april is, zijn er week in week uit prachtige wielerwedstrijden. Voor aandachtige toeschouwers is dit steevast een periode om in de agenda te omcirkelen. Sommigen zeggen dat dit de mooiste wedstrijden van het jaar zijn en daar valt wat voor te zeggen. Alle wedstrijden hebben een eigen karakter. Vaak verschillen de winnaars omdat niet ieder parcours even geschikt is voor alle soorten renners. Dit is een overzicht van de mooiste eendagskoersen op de kalender.

Milaan – San-Remo

Dit is de voorjaarsklassieker bij uitstek voor de sprinters. Het parcours is enorm lang, vaak zelfs bijna 300 kilometer. Daarmee is het eigenlijk altijd de langste van alle klassiekers. Een renner moet dus over een aardige inhoud beschikken om tot in de finale mee te kunnen. Wanneer dit lukt wacht vaak een massasprint of finale met een grote groep.

Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race is de enige Nederlandse voorjaarsklassieker. Het mooie aan de Amstel Gold Race is het heuvelachtige parcours in de Limburgse Ardennen. Dit levert vaak een wedstrijd vol spektakel op die niet zelden eindigt bovenop een dergelijk klimmetje. De mannen die snel omhoog gaan kunnen vaak goed uit de voeten en maken zodoende de meeste kans op een overwinning. Afgelopen jaar won de Nederlander Mathieu van der Poel na een fantastische finale.

Luik Bastenaken Luik

Luik Bastenaken Luik gaat door de Belgische Ardennen en is enigszins vergelijkbaar met de Amstel Gold Race. Het parcours wordt vaak alleen nog iets zwaarder ingeschat met klimmen die iets langer zijn. Daardoor zijn de klimmers hier nog meer in het voordeel dan anders al het geval is.

De Ronde van Vlaanderen

Als er iets is waar Vlaanderen trots op is dan is het deze ronde wel. Het wordt niet voor niets ‘Vlaanderens mooiste’ genoemd. Volgens de meeste Vlamingen zelf is het de mooiste eendagskoers die er is in het wielrennen. Ze hebben hier dan ook een punt. Klimmetjes worden afgewisseld met kasseienstroken en er gebeurd altijd van alles en nog wat. Als een Belg hier wint maakt hem dat ook in een klap tot een echte volksheld.

Parijs Roubaix

Deze titanenstrijd in Noord-Frankrijk voert over talloze kasseienstroken. De wedstrijd is loodzwaar doordat het vaak modderig is en het sowieso niet voor iedereen is weggelegd om op een dergelijke ondergrond te rijden. Het groepje favorieten is vaak zeer select. Daarnaast is het niet raar dat de weersomstandigheden het alleen nog maar zwaarder maken.