De drie grote rondes

Voor de ronderenners zijn er eigenlijk drie rondes per jaar die er echt toe doen. Winst hier maakt je een echte grote. Er zijn tevens een aantal kleinere rondes zoals die van Zwitserland en Duitsland. Deze worden echter vaker gebruikt als voorbereiding op een echte grote ronde. In de ronde van Italië, Frankrijk of Spanje gaat het er nog meer om. Het winnen van twee van deze rondes in dezelfde jaargang is helemaal een prestatie van formaat die zelden werkelijkheid wordt. Er is een soort ongeschreven wet in het wielrennen die voorschrijft dat het onmogelijk is om twee keer per jaar echt goed te zijn in een grote ronde. Chris Froome bewees echter in 2017 het tegendeel door zowel de Tour de France als de Vuelta de España op zijn naam te schrijven.

Giro d’Italia

Deze ronde is volgens Italianen de mooiste van allemaal. Er wordt vaak gezegd dat deze in principe een stuk zwaarder is dan de Tour de France. Omdat er in de Tour een stuk zenuwachtiger gereden wordt maakt dit het wel weer een stuk zwaarder. Met berggebieden als de Alpen en de Dolomieten valt er genoeg te klimmen op Italiaans grondgebied. Hiermee worden sommige ritten ware slijtageslagen. Legendarische beklimmingen als de Stelvio komen dan nog wel eens voorbij.

Tour de France

De Tour de France is de meest populaire ronde van allemaal. Als je een willekeurige ronderenner vraagt wat zijn droom is zal menigeen antwoorden dat dit is om de Tour de France te winnen. Makkelijk is dit zeker niet. Het deelnemersveld is enorm sterk, want iedereen wil hier een keer de beste zijn. Dat de Tour altijd in juli wordt verreden helpt enorm om de toeschouwers naar de koers te trekken, aangezien veel mensen rond deze tijd vakantie hebben. Dit verklaard deels de enorme populariteit van de koers. Al is het sowieso schitterend om de wedstrijd te bekijken. Daarom schakelen altijd weer miljoenen kijkers in van over de hele wereld.

Vuelta de España

Als een soort van toetje van het grote rondeseizoen is meestal in september de Vuelta de España. Al begint deze soms al in augustus. De Spanjaarden zorgen er altijd voor dat ze op dit moment goed zijn. Vaak hechten zij dan ook minstens net zoveel waarde aan het winnen van deze koers dan aan de Tour de France. Met allerlei monsterlijke beklimmingen in de etappes is het altijd weer een ware prestatie om deze ronde zonder kleerscheuren door de te komen.